Followers

Monday, December 31, 2012

pertunangan my sis...

salam...
 klo korg nk tahu 23 disember 2012..
sorang lagi kakak aku dh pn bertunang..
sory la..sbb seminggu lepas kejadian baru la aku berkesempatan nak wat laporan kat sini..
almaklumla kesihatan yg kurang mngizinkan...haha..
walaupn korg mnyampah ngan ayat sekema aku nih..aku x kesah..sebab ayat ni la yg mewarnai bacaan korang skarang...haha..
ok la aku malas nk crita panjang so korg enjoy la dgn gambar2 majlis pertunangan akak aku nih...








hantaran dari kedua2 pihak..

hantaran pihak perempuan..




dengan bakal anak2 sedara...

gift untuk rombongan lelaki..

sebenarnya banyak lagi gambar yg ada tapi aku mals nk upload bnyak2..haha..
dan kalau korg nk tau perancangan sebenar kaka aku nk wat tema warna peach...tapi bila pelamin smpai tgk warna oren...sakit ati jgk la...huhh..tapi pe2 pn semuanya berjalan dgn lancar walaupn dengan warna pelamin yg agak mnyakitkan mata dan hati tu...

korg nk tgk gambar en.tunang kakak aku nih???
haha..klo nk tgk kena tggu diorg kawin dulu...insyaallah setahun dari sekarang...haha..

doakan hubungan diorg berkekalan okey...
amin....

Friday, November 23, 2012

cerita melayu?? ok ke??


hurmmmm...
aku baru je lps tgk satu filem melayu nih ...tp x baru sgt la..about a few days ago...haha..keling x aku???

ok now back to the topic..
bagi aku crita nih biasa je...walopn rmi yg ckp best
tapi dh nma pn filem melayu kn..jln crita dia dh boleh agak...

chop2x...
aku bknnya anti malay movie ok...
aku sbnrnya suka tgk citer melayu..sbb citer melayu nih x heavy sgt...
tp kecewa gak ar...
yela spa yg x kecewa kn bila bayr tiket wayg mhl2..pastu tgk x sampi 15 minit..then dh boleh agk apa akn jadi lepas tu..smpi ending pn dh boleh teka...
berbaloi ke bayr RM10- 14 just to watch a movie for 15 minute..aku x rsa berbaloi...hurmmm...
aku x tau la sama ada org lain yg tgk movie tu pn rasa pe yg aku rasa tu..
tp klo aku sorg je yg rasa mcm tu..hurmmm  mungkin aku ada sixth sense kot sbb boleh tgk masa dpn...hahah...

tp aku enjoy gak ar tgk movie tu sbb pelakon yg aku suka belakon dlm crita tu...haha..
so terubat gak ar kekecewaan aku tu..
harap2 lps nih x da dh la crita yg mcm tu kn...bg la surprise sikit kn..baru best...hihi
n aku harap jgn la ad pihak yg terasa ngan pe yg aku tulis nih..nih cuma pendpt aku je...huhu




Nota hati MSTU: suka tgk filem shamsul yusuf sbb best...buat masa nih aku x pernh lagi la kecewa lps tgk filem dia...x sbr nk tggu next movie dia..

Tuesday, November 6, 2012

keyakinan daripada sekaki payung....

salam...
thanks kt korg sbb still sudi nk baca blog aku nih...
tapi kali nih aku x da ape sgt pn yg di story kan kt sini....
cuma aku nk share satu sttment yg aku rsa best la...

statement dia lebih kurang mcm ni la..

"payung mungkin x mampu untuk menghentikn hujan...tapi ia mampu untk mngelakkan kita dari basah ketika berdiri dlm hujan...mcm tu jgk la dgn keyakinan...ia mungkin x mampu mmberikan kita kejayaan...tapi ia mmpu mmberikan kita kekuatan untuk mnghadapi cbaran dlm mencapai sebuah kejayaan... "


amacam??? best x ayat tu...
boleh wat ayat tuk motivate diri nih...haha
so lps nih klo nk klua rmh sila la bwk payung meniaga kt pasr mlm tu..konfom x kena ujan...
mana la tau keyakinan kita pn boleh jadi sebesar tu....hahaha :)

sebagai penutup untuk entry aku kali nih aku nk tegas kn..yg aku ANTI 'DRAMA QUEEN' !!!...
peace no war... :)

sekian terima kasih..
jumpa lagi di lain entry...haha
ok bye..
salam.. :)

Nota hati MSTU: x sbr nk sokong harimau malaya untuk piala AFF 2012 nih... :D

Wednesday, October 31, 2012

semalam punya cerita...

salam...
sekali lagi aku nk merapu kt sini...
korg semua tlg baca tajuk entry aku nih btl2 ekk..
yup "semalam punya crita"..
so meh sini aku nk story hari ni kt sini...hihi

skang aku nk tnya kt korg satu soklan penting.... sapa yg tau semalam adalah hari jadi aku?
aku tau korg semua x tahu dn x terasa nk ambik tahu pn..tapi aku ttp nk ckp jgk yg tanggal 30/10 adlah hari penting dlm idup aku..haha


hari jadi aku thn nih mcm sebelom2 nih jgk...
dgn hadiah yg aku dpt smpi x terkira...yela kn mcm mna nk kira sbb satu hadiah pn x dak..haha..
korg baygkn celcom pn sampi skang x bagi free call kat aku tau x?...aku pelik btl la...dia mmg x suka aku ke??..

tp aku x nk la bsrkn cerita tu kn..yela hal rumahtangga x kn nk kecoh plak kn..haha
anyway aku nk ckp terima kasih kt spa2 yg wish bufday aku semalam...even wish je tanpa hadiah  pn aku x kesah sbb thn depn aku leh mntak hadiah double..hahah..

mcm biasa...aku akn psg azam stiap kali bufday aku...walopn azam aku x pernah tercapai..aku ttp nk berazam jgk thn ni..azam aku kali ni adalah...
AKU NAK KURUSSSS!!!!
dan aku dh pn nmpak peluang aku untuk capai azam aku tu TIPISSSSS...haha..

pe2 pn aku harap korg doakan aku panjang umo dh murah rezeki yer...AMINNN..

lupa plak nk bgtahu yg mak sedara aku dh pn sah bergelar isteri kpda bapak sedara aku..hahah
harap korg doakan diorg jugak semoga bhagia sampi akhir hayat...AMINN...


nih je pic yg aku smpt snap sbb lps ambik gmbar nih phone aku terus ter"off" dgn sendirinya...semuanya gara2 Encik Bateri..huhh..

ok la yer..
sampi sini je untuk kali nih...
nnti aku post plak gambar sanding dia ok...
bye..
salam..

Nota hati MSTU: Puchong Permai nntikan kedatangan aku esok yer...Ayim mak teh dtg nihhhhhhhh.....opsss  ter'excited' lebih plak..hahah.... :)




Friday, October 26, 2012

cerita raya korban aku....

salam aidiladha...
mmg la aku tau aku wish ni agak lambat...tp nk wat cmna kn...buzy la wei...

so di kesempatan ni aku nk ucapkn selamat hari raya aidiladha untuk korg yg setia baca blog aku nih n untuk seluruh umat islam...
haaaa...hambik ko...kn dh keluar ayat skema aku nih...hahah

hari ni aku wat rumah terbuka...
ni mmg serius punya terbuka ekk..abis semua pintu yg bkk setahun skali pn aku bukak jgk hari ni...hahaah...ni dh boleh kira pengorbanan dh ni...sempena raya korban ni kn...dn pintu tu jgk la yg telah mmbolehkn sekumpulan lalat untuk menyelinap masuk ke rumah aku... 
habis terkorban maknn aku....nmpak x satu lagi pengorbanan aku kt situ...hahah...

mesti korg nk tau kn pe menu ari ni kt rmh aku yg sgt terbukak tu kan...

jeng..jengg..jengg..!!!


bukan nk tipu la ekk...tp memang sedap tau mee kari mak aku nih..nk try mai ar taiping yer...rumah pak cik rusli...hahaha


rendang ni rendang ayam kampung tau...lepas mkn konfom kena cari pencungkil gigi...


 klo dh ad rendag mesti la kena ad lemang kn....haa yg ni lemang segera...15 minit ja siap...semuanya di hujung jari ja...hahah


kek coklat kukus...mak aku yg buat...aku tlg putar telur ja...haha


puding kacang merah ni...klo korg nk tau rasa dia mcm rasa aiskrim 20 perasa kacg yg korg selalu mkn masa kecik2 dulu tue...so klo teringin nk rasa puding mak aku ni smpi dh tahap mengidam..korg boleh la pergi beli aiskrim 20 sen tu cpt2..haha


akhirnya ini la satu2 nya juadah yg aku wat...aku yg tlg masukkn dlm balang tu tau..walupon semuanya beli... so kira aku la yg wat kn...huahua...

tp kn raya haji aku thn ni cuma aku ,mak n abah ja...adik beradik aku yg len sume kena kerja la weyh..
kkk aku palk balik rmh mentua dia...

tp x pa sbb pagi2 lagi adik aku dh MMS gambr2 ni...hihi






haa...ni la ank buah aku...FAHIM AZFAR a.k.a AYIM...
lps tgk gambr2 dia nih mesti korg ckp "baiknya budak nih...paki kopiah bagai..."
haha.."don't judge a child by it's picture"...haha
korg jumpa dn tgk dulu tahap kebuasan dia nih...
tp buas2 pn comel...aku suka..hahah..
klo nk tau kopiah tu cuma nk cover kepala dia yg x berapa nk ad rambut tu je...
hahah..dia ni mmg dari kecik...lps je cukur jambul trs rambut di mcm segan2 ja nk tumbuh...
so untuk nmpak ensem di pagi raya kena la pki kopiah kn...haha
aku ingat lepas nih aku nk sugest kat dia YUN NAM HAIR CARE la ...
kot bleh nmpak lagi ensem ka...hahah

ok la ekk..
sampi sini je aku nk merapu...
aku pn dh x tau nk tulis pe...
so sekian dari aku n selamat hari raya aidiladha untuk korg semua n semoga bahagia di samping keluarga tercinta....chewwwahhhh...ayt bkn main..
haha..
k...bye...
salam..


Nota hati MSTU: esok nk balik kampung sbb mak sedara aku nk kawin....seronok tgk org kawin kn...hai En Bad ku....hurmmm..




Thursday, October 25, 2012

new look habaq anggg...

salam....
woot..woot...
amacam ok x rupa blog aku nih...
ni baru punya habaq ang...terbaik dri ladang...haha..

disbbkn bosan yg terlmpau...so aku pn belek la blog aku nih...n terjadi la sesi deko bersama MSTU...surpriseeee!!!..
tpt kul 3.15 a.m...maka siap la hasil kerja aku nih...
tema blog aku skang nih adlh..caca merba...


mna x caca merbanya...sibuk dok renovate kul 3 pagi.. .last2 aku bantai ja mna dan...haha.. tapi x pa la klo caca merba pn sbb aku yakin lps nih aku akn wat renovation lagi...tp tggu tme aku bosan la yer...hahah
 aku tau korg mesti ckp aku nih pelik sbb kul 3 pagi leh cakap bosan lagi kan...p tido la gila oit...!!!

haaa...klo korg nk tau skang nih maslh aku paling bsr adlh tido...
time tdo aku skang nih dh lari...almaklumla time exam aritu sibok dok stay up smpi pagi sbb nk tgk running man punya psl...bkn sbb nk stdy ekk...haha..
jadi akibatnya mcm nih la..selagi blom pukul 4 pgi ke atas slagi tu la mata aku mcm org x mau tido...dlm erti kata lain x mngantuk la derrr....
dn phm2 la yer..klo dh tido lewat...bgn pn automatik lewat la jugak...baru la adilkn...jadi x da la isu pilih kasih ka, berat sebelh ka or di anak tirikn..haha...

tapi pe2 pn aku sdg usahakn untuk tukar time tido aku nih...doakn aku berjaya...hahah..mcm nk p perang plakkn...

anyway last sekali aku nk pesan..."dunia nih sebnrnya bengkok..kdg2 kita tersasar hnya dsbbkn kita terlalu lurus"...
wlopn x dak kena mngena lgsung ngan entry aku nih..tp aku nk tulis jgk2 sbb aku dpt ayat ni lps tgk cita paku di dinding hati.. haa..mcm scary ja kn tajuk dia..lantak la tajuk je pun kn...dont judge a movie by it"s title...hahah


aku tau lama dh yg aku nih cntik...x yah habaq pn x pa..

ok la yer..aku nk stop kt sini dulu...
bye...
salam...

Nota hati MSTU:  bila la agknya Baddrol Bakhtiar nk mai pinang aku nih....huahuahua..x pa aku akn sabar menunggumu En Badku..haha..ku pinang kau dgn bismillah... :P







Sunday, October 21, 2012

a moment to remember.....

salam....
lama btul aku x story kt sini....
tp skang aku ad bnyk bnda nk di story kn....
klo korg nk tau skang aku dh habiskn diploma in banking kt uitm arau, perlis...(harap2 btul2 abis la...jgn smpi kena balik arau balik sudh la....)
so lepas ni mungkin x pyh aku  tulis "balik arau petang nih...huhuhu" kt status fb aku kannn....hahah

selama aku stdy kt arau bnyak sgt bnda baru dlm hidup ni yg aku dh belajar kt sana....
bnyak jugak pengalaman manis..n x lupa jugak pengalaman pahit....haha..
tapi  sume tu yg bnyak mngajar aku tntg realiti kehidupan....

bnyak sgt kenagan yg x leh  nk dlupakn..especially ngan dak2 bankers betch dec09
serius ckp korg mmg clasmate yg gempak abis...
walopn kadang2 ad jugak la gaduh2 mnja kn....
tapi biasa ar tu...lumrah la kalo berkawan...

aku ingat lagi cmna kita sgt berpuak2 masa part 1...
yela waktu tu ad dua kls kn...dk kelas A anti ngan dak kelas B...dak kelas B plak nyampah ngan dak kelas A.....
tp lepas  kelas A&B tu dijadikn satu kelas...cm x caya plak kita boleh unite smpi mcm tu...
aku x kn lupakn setiap kenangan kita sama2 kt sana...yg manis ke pahit ke aku akn still ingt kt korg...

aku harap lepas nih kita masing2 berjaya dgn hala tuju hidup masing2....yg nk smbung degree...jemput la stdy elok2 yer...yg nk keja...cari la keje yg gaji mahal ekk...hahah...n yg nk kawin sila la beranak ramai2...hahah...



UNTUK KORANG.....

All those things should make us remember. 
remember when we went here for first time. 
remember when we had a new friends. 
remember when we fought for a fool reason. 
all those things should make us want to turn back the time

Yesterday, so many people want to go out. 
Life seemed so flat. 
We want to go out from this situation. 
Now, so many people want to stay at same time, don't want to end it. 

So little time we had to fill with our memories. 
We just don't want to end it cause it is the best part in our life. 
Tomorrow, don't forget the time we had. 
Never say goodbye for the precious moment that we'll cherish everytime in the future...



sekian....
bye....
salam...

Friday, August 3, 2012

mata melihat, hati menilai.....

....mmg sikap aku suka memerhati...tp memerhati aku bkn la tanpa tujuan...sebaliknya aku suka memerhati untuk memudahkn aku menilai sikap seseorg...mungkin ad yg sedar dgn sikap aku nih sampai ad yg mnyuarakan rasa x selesa mereka....rasa takut seandainya aku ada perasaan lain pd mereka....hahah....perkara ini lah yg mmbuatkn aku rasa nk tergelak....aku sedar tentng sesetngh org yg cuba menjauhkn diri drpda aku....tapi pesan aku kpd mereka....aku x kn memrhatikan org yg aku suka...sbb bila aku sukakn seseorg aku akn ad rsa malu untuk memndgnya...jadi mungkin mereka yg terperasan sekejap tu boleh berhenti perasan dri skarang....hahah...

tp aku bknnya hanya nk bercerita tentg sikap aku nih....
tapi aku nk kongsikan rasa sakit hati aku setiap kali aku memerhati sikap seseorg yg pernah aku knl dgn sikap  hipokritnya yg x pernah berpenghujung.... mungkin dia masih belum tau bhwa aku tahu bnyk rahsia tntg dia....tp sikap dia yg masih cuba menutup kekurangan diri dgn cara menipu itu sedikit sebnyak mmbuatkn aku rsa menyampah setiap kali dia mula bercerita...
dan lebih mmbuatkn aku rasa sakit hati bila dia jugak pernah menipu aku....kadang2 aku tertnya....x penat kah dia yg terus-trsan hidup dlm lakonan....hidup dlm cerita yg mna dia sendiri pengarah, penulis skrip,pelakon dn lebih malang lagi apabila dia jugalah yg menjadi ejen promoter yg mnjaja cerita arahannya tadi ke merata tempt???

mungkin bagi dirinya dia berasa selamat apabila setiap cerita rekaannya itu diterima bulat2 oleh org sekelilingnya tanpa rsa syakwasangka.......
tapi mungkin dia lupa bhwa sebaik mna pun manusia cuba meancang dlm kehidupan mereka....ALLAH tetap mmpu mnghancurknnya dlm sekelip mata....kerana kuasa ALLAH tiada sesiapa mmpu menafikan....
jadi aku nk nasihatkn kepada dia dn sesiapa saja yg sedang hidup dlm lakonan atau  berniat untuk hidup dlm lakonan...lebih baik hentikanla niat tu....sbb bila perkara sebnar dh terbongkar nnti....rasa malu itu mgkin x tertanggung nanti....

entry aku kali nih bkn cuba untk mngaibkn mna2 pihak...tp aku sekadar memberi nasihat....smaada nasihat aku ini ingin diterima dgn hati yg terbuka atau tidak...terserahlah kpda individu tersebut....jgn sampi mnyesal di kemudian hari sudah laa....
Resultat av Googles bildsökning efter http://s3.favim.com/orig/40/happy-quote-text-you-Favim.com-331783.jpg


sekian dulu dr aku...
wasalam...
:)

Wednesday, August 1, 2012

nanti....

salam....lama aku x story pasal diri aku kn...yela semenjak dua menjak nih aku bnyak sgt post entry yg jiwang2...

sebnrnya jiwang2 nih bkn diri aku....
tp aku buat post yg mcm tu just sebab aku nk luahkn pe yg aku rse tentang setiap yg berlaku dlm kehidupan aku...
aku pn mcm org lain jgk...ad rse sedih...ad rse happy...ad rse bahagia...n ad jgk rse kecewa...
aku sebnarnya x tau nk cerita semua nih kt sapa dn kdg2 aku rse ssh untk aku pendamkn je semua rsa tu sorang2...yela takut  gila nanti...kan susah.....hahah... so untk mngelakkn aku drpda gila...lebih baik aku story je kt blog aku nih...dn klo ad yg rse nk gila sbb bace luahan aku tu...aku sarankn korg stop la baca dari skang...sbb takut dh terlambat nnti mnyesal x sudah....klo korg gila nnti sapa yg susah???? semestinya la...anda dn keluarga anda yg susah...hahha

sebenarnya aku buat blog nih bkn untuk suka2....tapi ad tujuan lain aku wat blog nih....mungkin untuk menceritan kt korang tentang pencarian aku selma nih....yup...aku mencari seseorg yg sentiasa ad dlm ingatan aku selama berbelas tahun ini....siapa seseorg tu...blom tiba masanya untuk aku ceritakn....

namun skarang aku rasakn pencarian itu lebih baik digambarkn sbgai penantian...kerana aku rsakn aku sdh x mampu menruskn pencarian itu....yg aku mmpu lakukan sekarang hanyalah menanti....aku cuma harapkan pencarian dan penantian aku selama berbelas thn nih akn berpenghujung nanti....
samaada penghujungnya nnti akn mmbawa perkhabaran gembira atau duka....aku akn cuba untuk terimanya dgn hati yg terbuka...kerana aku sendiri x tahu sama ada dia turut melalui pencarian dan penantian yg sama ataupn tidak....wallahualam....

wasalam....

Wednesday, July 25, 2012

hilang pasti akan berganti...

setiap insan dlm dunia ni mesti pernah lalui saat2 yg pahit....
tapi semua nih terpulang pada diri kita sendiri tentang mcm mna cara kita berhadapan dgn saat2 tersebut...

jgn kerana terlalu terbawa dek perasaan sedih smpi kekadang kita terlupa bhawa masih ad lagi org yg tetap sygkn diri kita dn sentiasa memberi sokongan dlm setip keputusan yg kita lakukn...

ingat....setiap kehilangan yg sudah ditetapkn oleh Allah s.w.t pasti ad sebb yg tertentu...

siapa tahu kehilangan itu adlh kerana Allah ingin mmberikan sesuatu yg lebih baik buat kita...
maka perkara yg kita harus lakukn dlm mengahadapi setiap kehilangan adlah REDHA...

mana mungkin kita akan dpt melihat pelangi yg indah kalau tidak merentasi hujan terlebih dahulu... :P

Sunday, July 8, 2012

stay up....

woot...woot... :D

sbgai student mcm aku ni mmg x dpt lari drpda kena stay up spanjang mlm la kan....especially bila kena siap kan assngmnt last2 minit n bila musim exam....

tapi nk stay up nih bknnya senang...tmbh2 klo sbb yg berkaitan ngan stdy nih....at least mesti kena ad bantuan drpada pihak ketiga....sapa pihak ketiga tu???......bagi aku, pihak ketiga tu bkn org...
tapi bnda2 nih.....
penting untuk pasti kan mata mampu bertahan....
bila dh stay up mesti sakit kepala....so nih la yg dpt mmbantu....

nah ambik....sekali tiga beranak punya minyak cap kapak aku bagi...nih sbgai preparation tuk sakit kepala tahap nk pecah punya....
tapi kan klo korg pasan... student nih kalo pasal stay up untuk stady nih mmg perlukan bnyak bantuan dr pihak ketiga seperti di atas...tapi cbe klo  stay up untk msge@ gayut ngan gf/bf ,online sampi subuh, tgk movie, baca novel dan perkara2 yg sewaktu dgnnya...ad x perlukan bantuan drpada pihak ketiga????
hermm....klo aku...bantuan yg aku perlukan....

ermmmm..........



errrrrr.............




fuhhhhhhhhhhhhh............




errr....let me think first coz i have no idea now......hihihi... 
:)

Saturday, July 7, 2012

weekand story...

salam....

ari sabtu dtg lagi....
klo ari sabtu lepas aku leh je rlek....wat mcm x da assgmnt...tp sabtu kali ni aku busy sikit la...
akibat org suka mngguh keja mmg mcm ni....haha...

quotes untk ari sabtu nih... khas untk korg dn juga untuk aku....

  "To everyone who is struggling through life wondering when it will get any better. Remember even diamonds remain nothing but coals until applied with a little pressure." 

ingat!!! kalau nk hidup kita jadi lebih baik, kena la letakkn usaha sikit....kannnnnn.



okey la....bye...
salam...

Sunday, June 24, 2012

a day with her....

salam..
thanks sbb sudi jgk bace blog aku nih...
entry aku kali nih x la menarik sgt untuk korg baca....tapi bg aku pe yg aku nk share nih sgt2 la menarik...
sbb aku rse bnda nih buat aku happy sgt...
yela sapa yg x happy klo dpt spend satu hari ngan BFF dia kn...korg pn mesti happy jgk klo dpt peluang tu kn...
tmbh plak aku dh lma sgt x hang out ngan kwn aku sorg nih...yela masing2 sibuk ngan stdy...sorg utara sorg selatan...bila dpt peluang mcm nih...mmg satu hari pn rse mcm x cukup je...

sepanjang satu hari tue mcm2 bnda pelik yg kwn aku nih buat...

bygkn kwn aku nih sempt plak pergi gaduh ngan pekerja kedai enset...tapi nasib baik la x sampi tahap tarik rambut...haha..klo x mmg aku kena jadi referee la kt situ....
dh la tue...waktu nk balik kitorg x tau jln...tapi still belagak tau n buat jln tu mcm kitorg punya...sampi banyak kali jgk la kitorg kena hon ngan org blakang kt tgh jalan...hahah...sume gara2 kwn aku yg bwk suka ati dia je...
waktu otw balik plak kwn aku nih selumbr je jerit kt srg uncle nih sbb uncle tue bwk moto dgn cara "merbahaya"...dia punye jerit tue sampi uncle yg pakai helmet tu toleh kt dia ngan muka x puas hati...aku waktu tue mmg x leh nk watpe la selain drpda wat muka kering je...haha..

klo ikutkn mmg bnyak lagi bnda pelik yg kitorg buat haritu..semuanya diketuai oleh kwn aku nih...dn aku pulak semmgnya bala tentera dia yg paling setia untuk ikut sekali wat benda pelik tue...haha..tapi aku dh x lrt nk tulis sume yg jadi aritu...so aku cuma leh share gambr kitorg masa hang out tue je...hope korg enjoy ye ngan gambr2 nih...
pantang betul jumpa cermin....


masing2 muka bahagia sbb dpt makan....
dh penat berjalan kita urut kaki jap...
muka bajet pandai pilih buah...
penemuan luar biasa...buah anggur yg sgt bsr..nasib baik sempt jgk aku snap tuk korg tgk....


tu je la gambar yg aku smpt snap....pe2 pn aku ttp happy sgt sbb dpt spend satu hari ngan bff aku nih....n aku harap korg pn enjoy bace entry aku nih....:)

sekian dlu entry aku kali nih...
salam...
:))))

Saturday, June 23, 2012

baca je la yerrrr....

salam...
 tuk pengetahuan sume aku dh pn masuk sem baru...dn sem nih adlh sem terakhir aku untk diploma nih...insyaallah..
untk sem nih aku kena duk rmh sewa....yela nk buat mcm mna kn....dh nmanya senior...kna la beralah ngan junior....
buat masa skrg nih aku rasa happy je duk rmh swa...tak ada pe2 mslh...tapi yg paling best bial duduk rmh sewa nih sbb ad kwn aku yg selalu tlg msk untuk aku dn aku adlh tukang mkn paling berjaya dlm rumah tue...
 tp sebnrnya aku bkn nk becerita psl life aku kt umah sewa tue...tp aku cuma nk ckp yg 95% simptom gastrik dh ad dkt aku....tibe2 je masuk citer gastrik plak...haha
sbnrnya aku dh rsa simptom nih dh lama...tp aku mcm x ambik kesah sgt...sbb aku ingtkn benda tu normal...
aku x tahu yg rase pedih dlm perut aku bila aku lmbat mkn tue adlh simptom gastrik..sbb aku ingat kn aku cuma rsa pedih sbb lapar je...
dn aku x tahu rse senak dkt belakang bdn yg aku selalu jgk rse tue adlh siptom gastrik jgk...
bila simptom nih aku biarkn je tanpa pe2 tidakan...skang dia dh jadi mkin teruk...
perangai aku yg lngsung x jga mkn tu pula kebelakngan nih makin menjadi2..tmbh2 masa cuti semester 2 bln baru2 nih..mmg aku lnsung x jga pemkanan aku...selalu aku skip breakfast.... tapi aku skip breakfast aku bkn sbb aku bgn tido lewat ekk...tp sbb aku mls nk ambik breakfast... dh la aku skip breakfast aku...pastu selumber jer aku ambk lunch aku pukul 3 keatas..aku pn x tahu pe sbb aku suka sgt melengah2kn time mkn aku waktu tue...
lagi best...
masuk sem baru nih aku puasa dgn x bersahur..
akibatnya...
walaupn sblom nih aku dh biasa puasa dgn x bersahur tapi kali nih aku rse letih sgt sampi demam jgk la aku...dn rasa pedih dlm perut aku makin mnjadi2...skang sakit  tu dtg bkn je masa aku lapar...tapi bila2 masa je...even lps mkn pn sakit  tu ada gak terasa...sampi aku rasa  terganggu gak la...

jadi skang nih... bgi mngelakkn sakit perut aku nih jadi gastrik teruk pastu jadi ulser dn seterusnya jadi kanser...aku rse lebih baik aku jaga tabiat makan aku....
dan langkh2 yg perlu aku ambil ialah....
  • jaga waktu makan aku
  • kurgkn minuman berkarbonat
  • kurgkn mkn makanan yg masam
  • kurgkn makan makanan pedas
  • banyakkn minum susu....
walaupn susah untuk aku wat sume kt ats tu...tp aku akn cuba gak la....cuma mslh besr skang nih yg last sekali tue....banyakkn minum susu???...mcm mna la aku nk bnyakkn klo bau dia je pn aku dh nk termuntah...

tapi x pe la...nnti aku cuba cari alternatif lain yg boleh gantikn susu tue...hihi...
pe2 pn korg sume doakan semoga aku berjaya jaga tabiat pemakann aku lps nih ...
ok bye..
salam...


Saturday, June 9, 2012

sebuah perpisahan buat selamanya.....

perpisahan mungkin satu yg amat mnyakitkn buat kita...
tapi inilah ujian dari ALLAH s.w.t yg harus kita terima dgn redha..

puncanya terlalu banyak
mungkin berlakunya kerana berbeza haluan...
mungkin juga berlakunya kerana takdir kehidupan...

tapi perpisahan yang lebih mnyedihkan adalah...
sebuah perpisahan yg berlaku kerana kematian...

siapa sangka dlm tempoh masa tak sampai 12 jam..
aku di kejutkan dgn 2 berita kematian..

semalam sebelum tidur aku diiringi oleh berita kematian seniorku...
dn pagi ini sebaik bgn dari tidur aku disambut dgn sebuah lagi berita kematian...
semuanya adlh kuasa ALLAH s.w.t....

aku sedr sebgai manusia aku harus trima percaturan dariNYA dgn redha...
sudah tertulis perpisahan aku dgn mereka adalah melalui sebuah kematian...
kerana...
ajal maut....jodoh petemuan ditangan Tuhan...

aku tahu aku x boleh terlalu bersedih...
tetapi  dgn ketentuanNYA ini..aku harus muhasabah diri..
kerana bila ajal aku....aku sendiri belum pasti..
kerana itu adalah ketentuan illahi..

namun persoalannya...
bila ajal menjemputku nanti...
bersediakah diri ini?????...
Wallahualam....

AL-FATIHAH.....
sama2 la kita doakn roh mereka tenang disana dan ditempatkn dikalangan org2 yg beriman...
amin....

Thursday, June 7, 2012

sebuah kesilapan...

setiap org dlm dunia nih ada melakukn KESILAPAN...
tapi kenapa ramai yg susah untuk mengakui KESILAPAN diri sendiri?...
kenapa cuba untuk menafikn KEBENARAN dn snggup untuk terus hidup dlm KEBOHONGAN..??

dan....

mungkin jgk masih ramai yg belum sedar bahawa sikap mereka ini mmpu mmbuatkn mereka  terus hidup dlm sebuah PENYESALAN..

dn waktu PENYESALAN itu hadir dlm diri...
ianya sudah terlambat untuk diperbetul kn lagi...
dan ketika itu juga..
 jgn sekali2 mnyalahkn takdir..
kerana takdir telah mmberi kita pilihan...
tapi slhkn lah pilihan itu...
kerana kita telah memilih untuk terus hidup dlm KESILAPAN yg dihiasi indah oleh KEBOHONGAN...

kerana apa???
hanya kerana takutkn sebuah KEBENARAN...

dn ketIka PENYESALAN itu hadir..
yg mampu dilakukn hanyalah...

teruskn sisa.sisa hidup dlm sebuah PENYESALAN yg tak mungkin ada penghujungnya nanti...

p/s: ditulis berdasarkan pengalaman sendiri...

Sunday, June 3, 2012

kenapa miss sambal tumis udang...??

dh lama aku x menceceh kt sini...bkn sbb aku sibuk..tp sbb aku mmg x dak mood nk menulis sejak kebelakangan nih....
tp hari nih mood aku dh datang balik...tp mood aku nih dtg disbbkn persoaln yg selalu org tnya kt aku...
KENAPA MISS SAMBAL TUMIS UDANG??..
sampi kdg2 ad yg sangkakn nih blog tentg masakn ..

tp aku x kesah pn sbb normal la bnda tue...spe2 yg dgr  nma blog aku nih mesti terbyg sambal tumis udang kn..
setiap kali org tnya soalan nih kt aku, jwpn aku adlh sbb aku nak kn kelainan n aku suka mkn sambal tumis udang...
jwpn stndrd la kan...

tapi tu bkn yg sebenar...
jadi skang aku rasa aku kena explain sbb sebenar knapa aku pilih miss sambal tumis udang sbgi title blog aku ni...
miss tue semestinya la sbb aku still blom kawin...klo dh kwin nnti insyaalah aku tukar ke Mrs sambal tumis udang....

haha...

sambal tumis udang nih pulak adalah satu menu yg bleh explain sapa diri ak yg sebenr...

pelikkan???
kenpa la aku pilih nama makann untuk describe diri aku...
jwpn nya adlh sbb ramai yg x sedar hakikat sebenr psl sambal tumis udang nih...

sambal tumis udang...
warna dia je dh boleh buat org yg takut mkn pedas utk pikir 10 kali sblom mkn...

dn bila dh di mkn rasa dia mmg pedas..dn dlm masa yg sama jgk barula diorg sedar dlm pedas tue masih ad rse manis yg dtg dari udang yg mana rasa manis tue boleh kurgkn rse pedas trsbut...

dn ramai yg tau rsa pedas sgt x sesuai untuk dimatchkn dgn rse manis....tp kenapa dlm sambal tumis udang rasa pedas n manis boleh dimatchkn dn menjadi menu kegemaran ramai??

dn mcm tu jgk la aku...

aku...
rmai yg yg ckp aku nih nmpak kasar dri segi percakpn...
dn bila diorg dh kenal aku mmg aku agak kasar bila berckp smpi mngkin ad yg terasa...

tp tu la diri aku yg sebnr....aku x nak berlakon untk tutup sikap aku yg sebnr sbb bnda tu memenatkn..
dan bila diorg dh knl aku diorg jgk sedar dlm kasar aku tue still ad sikap2  positif yg mna sikap positif tue mampu untuk balancekn sikap kasar aku tue sprti mna udang mmpu balancekn rsa pedas sambal tumis udang...:)

dn aku harap mcm mna org boleh terima rsa pedas yg dimatchkn dgn rasa manis dlm sambal tumis udang.....mcm tue jgk la org boleh terima sikap kasar n  sikap positif yg ad dlm diri aku nih...

jadi sbb tue la aku nma kn blog aku nih sebagai miss sambal tumis udang...sbb ia mmpu mnceritakn siapa aku yg sbenr  kpda semua yg membaca blog aku nih...

jadi sekrg semua persoalan tntng title blog aku dh pn terjwb...kannn???

dn mcm aku ckpkn tadi klo nk tau pe sikap positif aku tue...kena la knl dulu...sbb mungkin bg aku ia positif tp bg org lain ia negatif... who knows.......... :)

sekian dulu..
bye..
salam..

Saturday, June 2, 2012

lumrah hidup..

x semua org tau mksud sebenar lumrah..
aku pn x tau pe mksud sebnr lumrah..
bagi aku pe yg sering berlaku dlm kehidupan seharian setiap insan.. tue la lumrah sebenar..
sebuah lumrah kehidupan..

persoalannya adakah kita  sedar tentang lumrah kehidupan kita yg sebenar??
persoalan yg harus di jawab oleh diri kita sendiri sbb yg mencipta lumrah kehidupan tersebut adalah org yg paling phm tentg kita dn org yg kita xkn mmpu tipu..org itu adalah DIRI KITA SENDIRI..

Tuesday, April 24, 2012

surat lari rumah

assalamualaikum...
orait...kli nih aku cume nk share ngan korg pasl satu story yg aku rse mmg sempoi gila dn munkin jgk korg leh try wat benda nih..itu pn klo korg brani la...hahah..
ok jom bace story nih...

satu pagi, sorg ibu nih lalu dpn bilik anak perempuan dia, then dia terkejut tgk katil ank dia yg kemas rapi dgn sume brg tersusun elok je sbb dia mmg tau yg ank dia nih mmg mlas sgt nk kms katil. lps tue dia pn masuk la dlm bilik tue dn tibe2 dia terperasankn ad satu smpul surat kt atas katil tue yg tertulis "MAK". dengan segala mcm andaian yg buruk2 dlm pikiran, dia pn bukak la sampul surat tue dan baca dgn tangan yg terketar-ketar:

mak,

Sememangnya sesuatu yg amat dikesali dn sgt pelik bila Minah terpaksa menulis surat nih kpd mak. Untuk pengetahuan mak Minah telah melarikan diri dgn pakwe baru Minah sbb Minah nk mngelak drpada mnghadapi kemarahan mak ngan abah. Minah dah pun jumpa ape yg Minah cari selama nih dn semua tue ada pd Ahmad. Dia seorg yg sgt baik walaupn dgn semua dia punya tindikan, tatu, rambut punk dn gaya mat rempit dia tue. Tapi untuk pengetahuan mak, ini bkn hnya sbb ape yg Minah cari selama nih, tp ini jgk sbb Minah mengandung dn Ahmad ckp yg kitorg akn bina keluarga yg lebih bhagia bersama-sama lps nih. Ahmad dh pun beli satu trailer untuk kitorg jadikn sebagai rumah. Dia jgk dh sediakn sume kelngkapan yg kitorg perlukan. Ahmad nak ad ramai lgi anak dgn Minah dan skang itu jgk sudah mnjadi impian Minah . Ahmad jgk dh pn mngajar Minah bhawa ganja tidak merbhya kpd sesiapa dn kitorg akn mengusahaknnya untuk dijual kpd kwn2 Ahmad supaya duit itu nnti boleh la kitorg gunakn untuk mmbeli dadah dn pil ecstasy yg kitorg perlukan dlm kehidupan kitorg lpas nih. Dlm masa yg sama jgk kitorg akn sentiasa berdoa supaya suatu hari nnti saintis akn menemui cara untuk merawat penyakit AIDS supaya Ahmad akn menjadi lebih sihat selepas ini, kerana dia semmgnya layak untuk mndapatkn rawatan tersebut. Jgn risau mak,Minah dh pun berusia 15 tahun dn Minah tau mcm mna nk jaga diri sendiri. suatu ari nnti Minah pasti akn balik supaya mak boleh jumpa dn jgk mngenali cucu mak.


anakmu,
Fatin Allissa Liyana @ Minah


PSmak, x dak satu pn dari apa yg Minah tulis kt atas nih yg betul. Minah sebnrnya ada kt rumah jiran sebelah. Minah buat mcm nih sbb Minah cuma nak ingatkan mak ngan abah bhwa dkt dlm dunia nih bnyk lagi perkara yg buruk klo nk dibandingkan dgn report kad Minah yg penuh dgn tulisan warna merah yg ad dlm laci kt meja tue. Minah syg mak!!. mak telepon la Minah bila keadaan dh selamat untuk Minah balik rumah.


haha...amacam kretif  x minah nih...???..hahah
so korg pun klo nk try boleh je...tapi kena la pastikn dulu yg mak ngan bapak korang x mnghidap pe2 penyakit kronik...yela takut nnti x pasal2 mmbunuh tanpa niat...hahah..


okey la....
sekian je dari MSTU kali nih..
ingat!!...yg baik jadikn tauladan, n yg burookk jadikan kenangan je okeyyyy???
bye....
salam sayang dari MSTU tuk korg sume... :P
assalamualaikum....



Monday, April 23, 2012

pantun merapu

assalamualaikum untuk korang semua,
jgn plak korg x percaya,
sbb kali ni aku nak buat gila,
entry kali nih versi pantun punya.

 mlas nk menulis panjang-panjang,
takut bengkak pulak jari aku menulis,
yela...kdg2 takut jgk kna lempang ngan korang,
sbb entry aku nih yg x tau bila nk abis.

kali nih aku nk wat promotion sikit,
jgn terkejut bukan nk jual brg naaa,
tapi nk mintak tolong abg ensem ngan adik cantik,
tuk like page ni skang jugak..boleh naaa.

aku tau mesti angpa tnya,
mna link nk like ni??,
sat la aku nk copy n pasta,
haaa...cuba angpa klik sini. 

klo dh like tenkiu la,
spa yg belum sila la like lps ni..
bukan paksa cuma pesan ja..
yela sapa lagi nk sokong industri kita klo bkn kita sendiri????......<<<tbe2 je...huahua>>>

sekian saja entry ak kali ni,
nnti pe2 hal aku update lagi,
klo sudi mai la singgah sini lagi,
bnyk lagi entry best2 lepas nih.

pen merah pen biru,
salam sayng dri MSTU.

pecah kaca pecah gelas,
lepas baca x pyh balas...tp cukup la sekadar  komen ja kt bwh nie....kwang3x..

neelofa ada halkum,
assalamualikum..

"peace no war"...bye u allzzz...

pesanan penaja:
 mmg segala pantun di atas langsung x kena bunyinya, dn juga x dak kena mgena dgn yg hidup @ yg tlh meninggal dunia...





Sunday, April 22, 2012

mengapa kau berubah....huhu...

halllllooooo...
assalamualaikum...

amacam tajuk entry aku kali nih..jiwng siotttt..
lps bace title kt ats mesti korg rse aku nih nk wat luahan perasaan kan...
sememngnya entry aku nih psl luahan persaan aku...mesti la luahan aku sbb blog aku...xkn aku nk tulis psl luahan Bob Kuman yg terkilan sbb org selmber je wat fitnah yg dia dh meninggal walopn hakikatnya dia masih idup lagi....<<sempat lagi nk wat iklan,by the way yg Bob kuman masih idup nih fakta ekk , bkn auta...>>..

okey lah balik psl luahan perasaan aku tue...

aku pn sebnrnya sampi skang x tau nape dia berubah...
tadi aku sign in ja blog aku nih aku tgk dia dh berubah...totally change habaq anggg...terkejut mak nokssss....
knape skang dia berubah...????
knape x dari dulu lagi...???
kenapa???
kenapa??
kenapa???...

kau x pernah terfikir ke kesukaran yg terpksa aku hadapi tuk faham ko waktu awal2 kita kenal dulu.....??
kau x pernah terfikir ke thap stress aku bila tgk ko  menghilgkn diri tanpa pengetahuan aku....????
dann.............
kau x pernah terpikir ke mcm mna terlukanya aku bila ko boleh plak bg pengganti tuk replace tempat yg ko tgglkan tue..???.... dn utk pengetahuan ko pengganti yg ko bagi tue memmng sush sgt untuk aku phm..

sakit ati aku bila selamber je ko buang aku dri idup ko ...dn skang aku x tau kemana ko menghilang..at least ko anta la mmsge kt aku dulu ckp yg ko nk blah n nak tgglkn aku kpda pggnti ko...nih tak...aku x tau pe2 pn.....tbe2 je ko ilang...
klo ikutkn ati aku yg sedih nih nak je aku iklankn pasal kehilangan ko kt surat khabar,kt TV, kt magazine, kt berita utama..dan sume yg sewaktu dgnnya...
tapi.............
aku tau sume tue x mungkin terjadi....
sebab...


KO HNYALAH  DASHBOARD LAMA YG TELH DITUKAR KE DASHBOARD BARU OLEH PIHAK GOOGLE....

mungkin hubungan kita hnya sampi sini ja wahai dashboard lama ku.....
n selamat dtg la untuk dashboard baru ku yg sgt memeningkan kepala...
dn igtla wahai dashboard lma ku...walopn ko dh tgglkn aku..aku akan ttp terus berblogging dgn dashboard baru nih...hahahah..jgn jelezzzzz....:P

untuk korg yg sudi bace luahan ati aku nih thanks la walopn aku punye entry kali nih agak mnyakitkan ati...hahah..
pe2 pn hope korg enjoy okeyyyyy...
sekian dulu dari aku, MSTU.
salam syg tuk korg sume...
assalamualaikum...
bye.....tata..titi..tuttttt...tutttt...hahah






Saturday, April 14, 2012

virusssss...

assalamualaikum...
woot..woot...
yup i'm coming back with the bombastic entry at this time...
hahah..tbe2 lak semngat lebih kannnnn....

korng x yah nk percaya sgt la sttmnt bombastic aku tue...
untuk pngetahuan korg MSTU skang nih sbnrnye tgh tension sgt fikir pasal virus....

mesti korg fikir aku nih kecoh lebih kan...yela psl virus pn nk story kt sini...
but i have to tell this sbb virus ni bkn kt lappy aku je..tp mslhnya dlm otak aku pn ad gak...
opp..opp..opp..
korg jgn negative thinking sgt tau......

ok first virus...standard ar kan... dia parking baek ja kt  lappy aku nih...but...it's ok i still can handle it..
but...
 the second one is the most dangerous.. 
why..
coz it give an effect to my brain..okey i'm not talking about cancer,tumor or what else yg sewaktu dgnnya..
but i'm talking about MALAS....
walopn aku tgh cuti sem skang nih yg memerlukan aku untk goyang kaki selama 2 bulan..tp otak aku still have to work...
so aku pn decide la nk hasilkn satu 'karya' la konon...
but the problem now is..'.karya' aku tue dh hampir 3 BULAN!!..okeyy i'm repeat...3 BULAN.. terbengkalai mcm tue je...x dak improvement langsung...
semuanya kerana virus MALAS yg dh membiak dlm otak aku dan sekligus menghalang otak aku drpda bekerja untuk mnyiapkan 'karya' aku tue....haaaaaaa..kn dh terkeluar ayat skema aku...spa nk tanggung skang nih????

so skang nih aku harap sgt korg boleh la suggest kt aku pe2 antivirus yg aku leh install dlam otak aku nih supaya virus MALAS tue boleh dinyahkan terus dri otak aku...

plezzzzzzzzzzz...haha..

okey la klo korg ad sugestion pe2 antivirus sila anta komen kt bwh yer....haha..still sempat promote okeyyyy..

kerjasama drpada pihak and saya dahulukan dengan ucpn ribuan terima kasih...

yg menjalankan tugas,












pe motip gambar nih aku pn xtau la....hahah

(sory entry aku lintang pukang sikit kali nih...malas nk edit ...)

anyway...
peace no warrrrrrrr!!!!!
bye2...salam syg dr MSTU...
assalamualaikum..

Sunday, April 8, 2012

alololo....sweeeeetttttnyaaaa....

Assalamualaikum...
orait....this time aku nk share la ngan korg pasal 1 video yg aku jumpa dlm youtube...

aku sebenrnye tgh search pasal sweet marriage propose at malaysia...
biasa la kn..aku mmg suke tgok org sweet2 nih...tbe2 tgh aku search tu..leh plak terkeluar video nih...yg sememgnya sah2 luar drpd malaysia...
biasala...youtube kannnnn...haha..

video nih psl sorg laki propose makwe dia...
mmg la bg korg benda tue biasa la kt luar negara kan...tp yg wat aku rse tertarik sgt tue sbb cara dia propose makwe dia tu sgt2 la sweet....then diorg khawin hari tue jgk...
nak tau cmne sweetnye.. korg tgk la video nih.....


amacam???? gempak gila kan....

ok la lps aku tgk video nih...tbe2 aku terpikir...kalau lah aku jadi pompuan tue...pe aku nk buat....hermmm...
oppp..oppp..oppp...
i'm not dreaming on the day..but it just 'KALAU'...okeyy...
walopn aku tau mmg x kan ada laki yg snggup nk wat cmtue kt aku...hahah

okey la KALAU aku jadi pompuan tue ,ada 3 benda yg aku akn buat....

first..
aku akn buat2 pengsan dpn laki tue....hahaha...
knape??
sbb aku pn nk wat surprise jgk...lg pn malu kowt klo kna propose dpn org rmai cmtue....hahha

second..
of course i will cry...not becoz i'm happy...
tp sbb aku sedih..knape???
yelaaa... sbb wedding aku x leh pki baju cantek2...makeup lawa2.... almaklumla  kwin mngejut cmtue...
dh la kawin sekali je seumo idup...laki lainla leh kawin bnyk kali..tp pompuan tue je la satu2nye...
so nk la lawa2 sikit...baru la bgga nk tunjuk kt ank2 gmbar kawin...kannnnnn....hahaha

finally...
aku akn akn tnya laki tue satu soalan dulu be4 aku setuju nk kawin ngan dia...
pe soalan tue???..hihihi..
aku akn tnya laki tue samada dia ada duit simpanan lagi x lps wat sume preparation tuk propose aku tue...
klo x..aku x kn setuju untuk kwin ngan dia time tue...
yela klo x dak duit cmna la dia nk sara aku lps kawin nnti kannn...so better hold dulu la...lps dia dh kumpul duit balik baru leh kawin...hahahah..ok x??...

tp pe2 pn yg penting tuk kawin nih bknnye care kita propose psgn kita tue...tp yg paling penting adalah niat kita untuk berkawin..klo niat kita tue btul...mcm mna tunggang langgang pn majlis kawin kita nnti kita ttp akn bhagia...
tp klo la niat kita x betul..mcmmna grand skalipn majlis kita tue nnti..blom tentu kita akn bahagia ngan psgn kita tue...(wahhhh tiba2 keluar ayat bunga2 dri  MSTU nih...hahah)

ok la...
aku nk stop dulu entry aku kali nih sbb mata aku dh mengantuk..
hope korg enjoy ngan entry aku ni...

bye...
salam sayang dari MSTU untuk korg sume....
Assalamualaikum....